Boek een zelfoverwinning bij Sportfit in Sluis

Het is geen gewone fitnesszaal, maar een Box waar ik in terechtkom. Twee ruimten met een minimaal aan losse toestellen, maar wel veel metalen stellages aan de wanden en tekeningen op de muren.  Een prachtige en ruim opgezette speelzaal, een zitlounge aangevuld met een hap/sap-barelement gelijkvloers en een benedenzaal met een wand vol toestellen en een hoek vol zware ballen en gewichten. Ik maak daar kennis met eigenaar Riny Boekhout en zijn vrouw Sandra, met fysiotherapeut Tony van Leiden . Dit team vormt de basis van dit nieuwe bedrijf SPORTFIT aan de St.Annastraat 51 in Sluis.

Jaren geleden had Riny Boekhout te kampen met lichamelijke blessures en zocht hij zijn heil bij de bekende Belgische oud-voetballer Carl Hoefkens, die toen les gaf in sportfit. In drie maanden tijd viel hij door deze sportuitvoering 20 kilogram af en voelde hij zich lichamelijk steeds beter en krachtiger worden. Nadat Hoefkens emigreerde naar Spanje, bleef er voor Riny niets anders over dan zelf deze tak van sport in Sluis op te zetten en verder uit te bouwen. Al snel kreeg hij medestanders en dit clubje voerde haar oefeningen uit onder de overkapping naast de woning van Boekhout. Het aantal sporters bleef groeien en ook een in de tuin gebouwde loods bleek al snel te klein. Eind 2017 viel het oog op een oude souvenirshop in Sluis met veel mogelijkheden om daarin een sportfit-vestiging te beginnen. Na de verwerving en het binnenhalen van de nodige vergunningen, startte de verbouwing die voortvarend verliep en die in februari 2018 kon worden afgerond. Riny had zich goed voorbereid op de uitvoering van zijn nieuw bedrijf. Hij nam de fysiotherapeut Tony van Leiden uit Sluis in de arm en maakte verder ook werkafspraken met masseuse Bianca Luteijn uit Oostburg. De deuren van sportfit Sluis gingen in maart 2018 open en al snel zou blijken dat het een schot in de roos is.

Sportfit is niet te vergelijken met fitness. Het is een oud begrip uit het Amerikaanse leger, waar het dagelijks werd beoefend. Sportfit zorgt door lichamelijke inspanning voor een betere conditie, omdat de sporten die je doet alles te maken hebben met kracht, flexibiliteit, behendigheid, evenwicht en energieverbruik. De sporters weten zich gesteund door deskundige begeleiding door een trainer-coach, de fysiotherapeut en de masseuse. “Voor de buitenwereld zijn we nog niet helemaal ingeburgerd. Men staat nog raar te kijken als er met zware touwen, grote tractorbanden en zware gewichten geoefend wordt. Maar deze manier van sporten zal spoedig beter bekend worden en het aantal beoefenaars zal snel uitgroeien. Deze tak van sport is ook niet leeftijdgebonden want er zijn oefeningen voor jong en oud”, zegt Riny. Blessures komen sporadisch voor. Toch komt de fysiotherapeut Van Leiden daar regelmatig op bezoek en hij heeft een mooie behandelkamer.  “De meeste onderdelen worden intern uitgevoerd, doch er zijn ook onderdelen die buiten worden afgewerkt zoals roeien, hardlopen en zwemmen. Het is hard werken, maar uiteindelijk wordt je er lichamelijk beter van. Een onderdeel is een BURPEE (liggend opspringen) in combinatie met hardlopen. Het is even afzien, doch achteraf is het een zelfoverwinning als je deze oefening volledig kunt afronden. Dat geldt ook voor een WOD (work out of day), waarbij een soort wedstrijd wordt gehouden met maximaal 10 deelnemers en waarbij de onderlinge krachtverhoudingen worden gemeten”, vervolgt Boekhout.  Na de inspanning kan in de zitlounch nagepraat worden onder het genot van een lekkere coctaildrank  samengesteld door echtgenote Sandra die verantwoordelijk is voor het hap-sap gedeelte. 


                

“Met mijn bedrijf: Fysiofit van Leiden, gespecialiseerd in sportblessures, biedt ik in dit bedrijf een sterke combinatie van behandeling en training aan. Bij aanvullende verzekering dekt de zorgverzekering de kosten van behandeling. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig,” aldus Tony van Leiden.” Vanaf de start van dit bedrijf houd ik ook praktijk in het gebouw van Sportfit  en dat geeft grote voordelen in de behandeling door de korte lijnen.”Bij Sportfit Sluis kunt u al vanaf 07.00 uur terecht om je oefeningen te doen. Geen dag dezelfde oefeningen. Je weet vooraf niet wat het schema te bieden heeft, maar alles is erop gericht om het lichaam weer in top-conditie te brengen en daar zorgen gezamenlijk voor de sportfit-coach, de fysiotherapeut, de vitaliteitscoach en de voedingsdeskundige. Heeft u interesse, kijk op de website: www.sportfitsluis.nl,  en op www.fysiofitvanleiden.nl , volg hen op facebook of neem telefonisch contact op met één van hen.